Sadnice TRESNJA

DJURDJEVKA

Sazreva jako rano

Vreme zrenja: Kraj V

Podloga: /

SAMBERST

Voćne sadnice trešnje,sorte” Sanberst” su poreklom iz Kanade.U narodu je poznata i kao sorta Sunburst.Plodovi su izrazito krupni (12-13g), loptasti,sjajni,intenzivno crvene do tamno-crvene boje u punoj zrelosti.Meso je svetlo-crveneboje,čvrsto,slatko, hrskavo i kvalitetno.Samooplodna je i vrlo rodna sorta I zahteva redovno orezivanje.

Vreme zrenja: Polovina VI

Podloga: Magriva,divlja tresnja,gizela 6 i kolt

REGINA

Srednje bujna sa horizontalnim granama. Kasno cveta. Dobro podnosi zimske mrazeve. Rano ulazi u rodnost, redovito daje obilan urod. Plodovi su vrlo veliki (9,5g, 28mm). Plod je krupan, cvrst, vrlo dobrog ukusa, aromatican, otporan je na pucanje.

Vreme zrenja: Kraj VI

Podloga: Gisela 5, Mahaleb, Colt

BURLAT

Voćne sadnice trešnje,sorte ”Burlat”poreklom je iz Francuske.Plodovi su krupni,okruglasto srcastog oblika,čvrsti,sočni,slatkonakiseli I naizgled jako privlačni.U poslednje vreme se dosta sadi na nasem podnevlju jer je po krupnoći,kvalitetu ploda i visokoj rodnosti jedna od najboljih ranih sorti trešnje.Odlična je stona sorta i pogodna je za preradu.

Vreme zrenja: Polovina V

Podloga: Magriva,divlja tresnja,gizela 6 i kolt

VAN

Plod Van trešnje je krupan, okruglo-srcastog oblika, tamno crvene boje Meso je sočno, čvrsto, hrskavičasto i prijatnog ukusa Plod sazreva početkom juna rano proradi i dobro održava rodnost U kišnim periodima je sklona pucanju plodova Nije samoplodna, a oprašuju je Stela, Lambert i Bing. Zadnjih nekoliko godina je u stagnaciji kod nas, a i u Evropi

Vreme zrenja: V

Podloga: Magriva I divlja tresnja

KARMEN

Sadnice voća trešnje Karmen su nova mađarska sorta. Razvija stabla srednje bujnog rasta sa razgranatim krošnjama. Rodnost je postojana i dobra, plod je veliki do vrlo veliki, okruglastog oblika, crvene boje kožice i mesa, ugodne arome slatko-kiselkastog ukusa.

Vreme zrenja: Krajem V

Podloga: Divlja trešnja

ERLI LORI

Sorta tresnje Erli Lori nastala je u Franckuskoj. Vrlo rana sorta. Sazreva 3-5 dana pre sorte Burlat. Plodovi neravnomerno sazrevaju, tako da je potrebna probirna berba. Stablo je srednje bujno, sa razvedenom krunom. Cveta rano. Samoplodna je sorta. Plod je krupan (7,5 g), okruglasto-srcastog oblika, intezivno crvene do tamnocrvene boje.

Vreme zrenja: /

Podloga: /

STELA

Plod stela trešnje je krupan, srcastog oblika crvene boje. Meso je sočno, čvrsto i prijatnog ukusa. Stablo je srednje bujno. Izdvaja je to sto je samoplodna sorta i jedna je od najboljih oprasivaca za ostale vrste tresnji.

Vreme zrenja: Polovina VI

Podloga: Magriva I divlja tresnja

GERMEDOVSKA

Voćne sadnice trešnje Germersdorfska su poreklom iz Nemačke. Stablo je veoma bujno. Cveta obilno, ali pozno. Plod je krupan do vrlo krupan. Srcastog je oblika. Pokožica je zagasitopurpurne boje. Voćno meso je čvrsto, sočno, slatkonakiselo i veoma prijatnog ukusa. Sazreva 2 do 3 dana posle Stele.

Vreme zrenja: Polovina VI

Podloga: Magriva, divlja tresnja, gizela 6 i kolt

KORDIJA

Vocne sadnice tresnje,sorte”Kordia”je poreklom iz Ceske.Plod je krupan sa veoma dugačkom peteljkom,tamno-crvene boje pokožice i sa mesom iste boje.Odličnog je ukusa i arome.Veoma dobro podnosi niske temperature.Kordia je sorta srednjeg do kasnog vremena cvetanja,sa cvetovima blago osetljivim na prolećne mrazeve u odnosu na druge sorte istog vremena cvetanja. Samobesplodna je sorta i zahteva oprašivače.

Vreme zrenja: Polovina VI

Podloga: Magriva, divlja tresnja, gizela 6 i kolt