Sadnice SLJIVA

STENLEJ

Ova sorta je poredklom iz SAD-a. Zahteva redovnu i ostru rezidbu. Plod je krupan, sladunjavog ukusa i osrednjeg kvaliteta. Dobro podnosi transport. Plodovi se mogu koristiti za potrosnju u svezem stanju, smrzavanje susenje i preradu u rakiju i druge proizvode.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dzanarika

CACANSKA RODNA

Voćne sadnice šljive sorte “Čačanska rodna” je poreklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava. Meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično.Od svih sorti sljiva Cacanska rodna sadrzi najvise secera u sebi i zbog toga je dobra za rakiju,slatko,dzem,pekmez a lepa je i za jelo. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazeve.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: /

CACANSKA RANA

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rana” stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Osetljiva je prema kasnoprolecnim mrazevima. Koštica je krupna koja se lako odvaja od mesa . Dobro podnosi transport.Čačanska rana je rana i rodna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova.

Vreme zrenja: Polovina VII

Podloga: /

GROSE FELICIJA

Ova sorta ima plavo ljubicasti plod. Izuzetno je krupna od 50 do 70g. Odvaja se od kostice. Meso je zuto-zeleno, veoma socno, aromaticno sa dosta secera. Radja niz celu granu, a plod je krupan kao i na pocetk utako i na kraju grane. Bujna je sorta, lepo podnosi susu. Jedna je od najnovijih i najkvalitetnijih stonih sorti.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dzanarika

CACANSKA NAJBOLJA

Ova sorta je nastala u institutu za vocarstvo u Cacku. Cveta srednje rano. Radja dobro. Plod je krupan, jajast, tamnoplave boje. Meso je zelenkasto-zuto, cvrsto, dosta socno i ukusno.

Vreme zrenja: Sredinom VIII

Podloga: Dzanarika

POZEGACA

Ova sorta je poreklom iz Azije. Srednje je bujna, koren plitak. Deblo je osetljiva prema ostecenjima od mraza, narocito sa jugozapadne strane. Kruna je piramidalna, ramene grane su duge, vitke i dobro obrasle rodnim drvetom. Meso je zlatno-zute boje, cvrsto, socno, prijatnoaromaticno, slatkonakiselo i vrlo ukusno.

Vreme zrenja: IX

Podloga: Dzanarika

RUT GERSTETER

Ova sorta je rana rodna sorta, dosta rano ulazi u rod. Ima okruglast i krupan plod, mase oko 30g, plavo-crvenkasto-ljubicaste boje. Ima sitnu kosticu koja se dobro odvaja od mesa. Preferira toplije osuncana podrucja.

Vreme zrenja: Kraj VI

Podloga: Dzanarika

RUSKA DZANARIKA

Ova sorta sljiva spada u najrodnije sorte sljiva. Ima plodove srednje krupnoce, zute boje, a kada su zreli dobiju blago crvenu boju. Meso je zuto sa dosta soka i secera. Ima veliku rodnost i do 100kg po stablu, pa se zbog tih osobina koristi za pripremu rakije i kao sirovina u industriji. Otporna je na bolesti i stetocine. Rano prorodi i svake godine ranja. Dobro podnosi susu i mrazeve.

Vreme zrenja: /

Podloga: Dzanarika