Sadnice LESNIK

ISTARSKI OKRUGLI

Ova sorta poreklom je iz Hrvatske. Sorta je dosta bujna, cveta rano i osrednje je rodnosti. Plod je krupan (oko 3g), okruglastog oblika. U racvici se obicno nalaze po 2-3 ploda. Zreli plodvi teze ispadaju. Jezgro je vrlo ukusno, jaka aroma. Sorta se koristi pretezno za stonu potrosnju.

Vreme zrenja: Pocetak IX

Podloga: Mecja leska

ISTARSKI DUGI

Ova sorta poreklom je iz Hrvatske. Stablo je bujno i vrlo rodno. Cveta rano i rano sazreva, protandrican je. lod je lep, duguljast i krupan, mase oko 3,4 do 3,5g. Ima relativno razvijen omotac iz koga plodovi teko ispadaju. Dosta je osetljiva na susu. U grozdu ima u proseku 3-5 ploda. Radman jezgra je 46%.

Vreme zrenja: Pocetak IX

Podloga: Mecja leska

RODNI KUTARD

Sorta je poreklom iz Francuske. Plod je krupan, okruglast, mase oko 3-4g. Omotac je duzi za trecinu od ploda, jezgro je ukusno, ljuska je nesto deblja, randman jezgra je 39-44%. Stablo je bujno, dobre rodnosti, rano cveta.

Vreme zrenja: /

Podloga: Mecja leska

ENIS

Ova sorta poreklom je iz Nemacke. Ova sorta je srednje bujna. Radja veoma dobro i ima siroku primenu u prehrambenoj industriji. Plod je krupan (4,2g), okruglastog oblika. Jezgro je krupno, atraktivno i vrlo ukusno sa randmanom od 48%.

Vreme zrenja: VIII

Podloga: Mecja leska

ROJAL

Sorta je poreklom iz SAD-a. Stablo je vrlo bujno i raste uspravno. Cveta srednje rano i protendrican je. Plod je vrlo krupan, mase oko 4,2g. Okruglastog je oblika i najcesce radja u grozdovima. U grozdu ima u proseku 2-5 ploda. Omotac je duzi od ploda. Ljuska je srednje debljine i prekrivena tamnim prugama. Sazreva srednje kasno. Radman jezgra je 43%.

Vreme zrenja: /

Podloga: Mecija leska

OKRUGLI DJIFONSKI

Sorta je poreklom iz Italije. Plod je srednje krupan, mase 2,4g. Okruglast omotac je duzi od ploda. Ljuska je srednje tanka obojena kestenjastim prugama. Randman jezgra je 46%. Stablno nije bujno. Osetljiva je na pozno prolecne mrazeve, tako da se preporucuje za gajenje u tplijim i m/eranskim podrucjima.

Vreme zrenja: /

Podloga: Mecja leska