Sadnice JABUKA

RED-CIF

Plodovi su vrlo krupni, meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti dostiže tamno crvenu boju.Ukusna je i sočna, slatka i aromatična. Cveta srednje rano i kratko.

Vreme zrenja: Kraj IX

Podloga: M-9, M-106

AJDARED

Poreklom je iz Amerike. Najpopularnija jabuka u Srbiji zbog krupnog i lepog ploda, dobrog ukusa, a moze da stoji dugo, a da se ne pokvari. Meso je cvrsto, belicasto i socno. Otporna je na cadjavu krastavost, srednje osetljiva na plamenjacu, a osetljiva na pepelnicu.

Vreme zrenja: Kraj IX

Podloga: M-9 I MM-106

ZLATNI DELISES

Zlatni Delišes je starija sorta poreklom iz SAD. Popularna je sorta. Plodovi su srednje krupni do krupni (150-220g), izduženo kupasti, simetrični. Meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Blagog je ukusa, vrlo slatka. Boja ploda je zeleno žuta do zlatno žuta. Relativno je otporan prema prouzrokovaču pepelnice, a osetljiv prema prouzrokovaču čađave krastavosti. Dobro podnosi zimske i pozne prolećne mrazeve. Rano prorodi i rađa obilno, sklona alternativnosti.

Vreme zrenja: Polovina IX

Podloga: /

MUCA

Poreklom je iz Japana. Izuzetno je krupna. Plod je tezine 180-400g. Bujna je sorta. Plod je zuto-zelen. Meso je cvrsto i socno, kiselog ukusa. Kasnije cveta i otporna je na pozne mrazeve. Pogodno je za transport i cuvanje u hladnjaci.

Vreme zrenja: Kraj IX

Podloga: M-9

GRENI SMIT

Voćna sadnica jabuke Greni Smit je poreklom iz Australije. Plod je srednje krupan i krupan, od 120 grama do 180 grama. Zelene je boje. Sorta je otporna na mrazeve i bolesti pa je veoma zastupljena širom celog sveta. Rodna je sorta, brzo rodi.

Vreme zrenja: IX

Podloga: M-106

REDTOP

Voćna sadnica jabuke Red Top ima plod crvene boje. Slatkog i veoma sočnog aromatičnog ukusa. Sorta je nastala od Crvenog Delišesa. Spada u novu generaciju jabuka. Ima dobru plodnost na jačim podlogama kao što je MM-106. Brzo rodi i kasnije održava dobru rodnost. Plod ima veliku potražnju na tržištu. Čuva se u hladnjačama do marta i dobro podnosi transport.

Vreme zrenja: /

Podloga: M-9

GALA

Ova jabuka je poreklom sa Novog Zelanda. Plodovi su joj srednje krupni. Pokozica je svetlozelene boje, a dopunska boja je blago do jarko crvena. Slatka je i aromaticna

Vreme zrenja: VIII

Podloga: M-9

JONAGOLD

Ova jabuka je poreklom iz SAD. Medeno sladak ukus Zlatnog delišesa i jak kiselkasti ukus Džonatana, Jonagold čine kvalitetnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom hrskave i sočne teksture. Pogodna je za nize i srednje terene. Spada medju najkasnje sorte. Plod je veoma dobrog ukusa,krupan I prugastocrvene boje,a meso vrlo sočno, aromatično, slatkonakiselo i kvalitetno.

Vreme zrenja: IX

Podloga: M-9

BUDIMKA

Voćna sadnica jabuke Budimka je stara sorta domaćeg porekla. Plod je srednje krupan. Meso je belo, blago kiselo, mali procenat šećera. Može dugo da se čuva u kućnim uslovima ili trapu hladnjače. Takođe može dugo da ostane i na granama. Stablo je veliko, a postoji i mogućnost da se ne reže čak i posle 5 godine. Sadi se u okućnicama i njivama za hlad. Kalemi se na jačim podlogama (MM-106, M-111 i divlja jabuka). Otporna je na bolesti.

Vreme zrenja: X

Podloga: M-106

KOZARA

Jabuka Kožara je poreklom iz Nemačke. Plod je krupan do vrlo krupan. Meso je bledo žuto, čvrsto, vinasto nakiselo i socno. Stona je sorta ali se koristi i za preradu. Pogodna je za ishranu dijabeticara. Rano cveta i osetljiva je prema mrazevima, susi i vetru. Dobro radja.

Vreme zrenja: Druga polovina IX

Podloga: M-106

STUBASTE JABUKE

Stubaste jabuke su omiljene i popularne iz više razloga, ali najviše zato što su veoma dekorativne i zauzimaju mali prostor. Još jedna od prednosti stubastih jabuka je mogućnost davanja roda već prve godine nakon sadnje. U kasnijim godinama će davati ozbilniji rod, koji bi od pete-šeste godine trebao da se ustali na 10-15kg po stablu.

Vreme zrenja: /

Podloga: M-26 i M-106

KNIP SADNICE

Knip sadnice predstavljaju dvogodisnje sadnice sa vec formiranim rasporedom grana. Karakterise ih velikki porast vocaka vec u prvoj godini gajenja. Ovim sadnicama se postize da se prevremene grane dobijaju na vise, zeljenom nivou.

Vreme zrenja: Zavisi od sorte

Podloga: M-9