Lozni kalemovi (Vinske sorte)

KABERNE

Lozni kalem vinske (vinova loza) sorte Kaberne Sovinjon Francuskog je porekla. Sorta je dosta homogena, a razlike se odnose na oblik grozda i svojstva vina. Grozd je srednji ili malen, često s jednim izrazenim krilom, srednje zbijen; bobica srednja, okrugla. Pokozica modroljubicaste boje, cvrsta. Meso malo cvrsce sa slabim izrazenim okusom na zeleno. Prikladan je za područja umjerene klime. Rodnost je srednja i redovna. Cabernet Sauvignon daje vino tamne crvene boje. Cabernet sauvignon ima divan i jako izrazeni sortni miris koji može podsećati i na crnu ribizlu.

SARDONE

Lozni kalem vinske sorte Sardone je francuskog porekla, iz podrucja Champagne. Grozd: srednji, sirokokonisan, dosta zbijen, vrlo retko rastresit. Bobica srednja, zutozlatne boje. Kozica srednje cvrsta, meso socno, slatko, odlicnog ukusa sa istaknutom aromom sorte. Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima ali mu ne odgovara prevelika vlaznost. Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima. Boja vina varira između bledozute do svijetlo limunzute i zute boje, izražena vocna aroma.

FRANKOVKA

List veliki trodelan tamno zelene boje, nalicje svetlije. Grozd srednji,veliki i vrlo veliki piramidalnog ili cunjastog oblika. Vrh grozda zaokrenut u stranu. Zrno srednje veliko okruglo. Kozica je dosta debela i cvrsta,tamnomodre boje. Meso je socno, sok je neutralnog ukusa, sa manjim sadrzajem secera i izrazene kiseline. Spada u bujne sorte. Kasnije krece sa vegetacijom. Prikladna sorta za uzgajanje na razlicitim terenima stim sto na nizim terenima daje vino slabije obojeno. Rodi redovno i obilno. Organolepticka Ocena vina: Vino je intenzivno rubin crvene boje, srednjeg ekstrakta, oseca se ukus na zeleno. Potpuno dozrelo i odlezalo vino razvija karakteristicni sortni ukus i miris. Predstavljaproizvod dobrog kvaliteta medju crnim vinima kontinentalnog vinogradskog podrucja. Organolepticka ocenjivanja su ocenjivanja na osnovu zapazanja culima a vrse ih eksperti iz te oblasti. Tolerantna na gljivicne bolesti.

SOVINJON

Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Sovinjon Blan Francuskog je porekla. Grozd je srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen. Bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje. Pokožica je srednje čvrsta; meso dosta čvrsto, slatko, aromatično. Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, traži dosta suhu i toplu klimu. Rodnost nije velika, ali je redovna. Za sauvignon se često kaže da miriše na travu ili tropsko voće. Sazreva krajem septembra

VRANAC

To je domaca sorta rasprostranjena u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. U našim uslovima sazreva krajem septembra i veoma je prinosna sorta. Sazrelo grozdje nakuplja i do 24% secera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonicno vino sa posebnim svojstvima. Sazreva krajem septembra.

PROKUPAC

Lozni kalem vinske sorte prokupac je domaca sorta. Poznat je pod imenom Rskavac, Kamenicarka, Crnka. Izuzetno rodan, bujnih lastara. Dobija se ruzicasto i crno vino, izuzetan je za proizvodnju lozove rakije. Sazreva pocetkom oktobra.

SMEDEREVKA

Cokot je bujan. Bobice su krupne i ovalne. Grozd je krupna u kupast. Sazreva kasno (IV epoha). Dobra otpornost na sivu plesan. Karakteristican po vecem sadrzaju kiselina. Vino je lako, prijatnog mirisa, ponekad podseca na vanilu. Postoji vise varijacija, zelena i zuta odlika.

ZUPLJANKA

Zupljanka je domaca autohtona bela sorta nastala 60-ih godina proslog veka na Novosadskom Institutu pod okriljem prof. D. Milisavljevića, ukrstanjem dve crvene sorte: Prokupca i Burgundca crnog. Zupljanka daje visoke i redovne prinose, dobro nakuplja secer (21-24%) i uz to ima visok sadrzaj kiselina (8-11g/l). Vino koje dobijamo od Zupljanke je kvalitetno, blage zeleno-zute boje, veoma osvezavajuce, dok u ukusu dominira aroma grozdjaa.

TAMJANIKA BELA

Bela tamjanika ima sitne okrugle bobice, s pokozicom zutobele boje. Grozd srednje velicine. Sira sadrzi od 22-25% secera. U fazi suvarka kolicina secera se krece i do 35%. Od grozdja se pravi desertno, veoma jako, muskatno vino. Grozdje sazreva krajem septembra.

TAMJANIKA CRNA

Lozni kalem vinske sorte Crna Tamjanika je stara pitoma vrsta vinove loze (grozdja). Ima poseban ukus i miris (oseca se na nekoliko metara kada je zrelo), odakle i naziv. Potpun ukus i miris se mogu osetiti tek kad plod u potpunosti uzri i kad dostigne punu slast, a to je negde sredinom oktobra. Plod je tamno-ljubicaste boje, zrna su skoro pravilne lopte, velicine 10-15mm. Od ovog grozdja se pravi istoimeno vino. Od ploda tamjanike uglavnom se na trzistu mogu naci bela vina, ali malo je poznato da postoji i crna tamjanika. Sazreva krajem septembra.

MERLO

Merlo je vinska sorta poreklom iz Francuske. Grozd sadrsi do 24% secera a vina su lepo obojena, harmonicna, veoma osvezavajuca i imaju sortni ukus i miris. Sazreva krajem septembra.