Lozni kalemovi (Stone sorte)

KARDINAL

Poreklom je iz SAD-a. Pocinje sa vegetacijom u prvoj polovini aprila. Stona sorta grozdja.Sazreva polovinom avgusta,pocetak zrenja odtupa u zavisnosti od godine. Grozdovi su krupni od 500-700g. cilindricnog oblika razvijeni su i racvasti. Zrna su vrlo krupna, crvenoljubicaste u punom zrenju do tamno plave boje. Meso je tvrdo,dobrog ukusa uz blagu aromu. odlicna rana sorta.

MUSKAT ITALIJA

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Muskat Italija. Grozd je vrlo krupan od 350 do 550 grama, vrlo izdužen. Zrna su mu veoma krupna jajastog oblika,kožica je debela, zelenožute do zlatnožute boje zavisno od zrelosti. Meso je čvrsto, ugodno blagog ukusa. Vodeća je sorta u svetu medju stonim sortama. Vrlo je postojana i dobro podnosi transport.

MUSKAT HAMBURG

Crna sorta. Sazreva u drugoj ili trecoj dekadi avgusta. Potice iz Engleske. List srednje velicine, duguljast, petodelan sa dubokim brazdama, zatvoreno zelene boje. Vrhovi mladica su svetlo ruzicaste boje. Krece se vegetacijom u prvoj ili drugoj dekadi aprila. Bujna. Grozd je krupan, 300-400g, duguljast, racvast, rastresit, peteljka duga. Zrna su crnoljubicasta i krupna ovalnog oblika i srednje hsrskava. Izuzetno je ukusna sorta muskatne arome. Preporucuje se i kao vinska sorta za proizvodnju vrlo kvalitetnog muskatnog vina. Nedostatak joj je slaba sposobnost za skladistenje i transport.

BESEMENA

Grozd je krupan od 300-500g. Bobice krupne zutozelene boje sa debeliom pokozicom. To je nova domaca sorta koja se koristi za sušenje, kompote i kuvanje slatka.

STRAZEVSKI

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Strazevski je poreklom iz Moldavije. Ima krupan rastresit grozd sa velikim crnim okruglim bobicama. Jako debela pokozica i socno meso, kiselkastog ukusa. Otporna na peronosporu. Osetljiva na pepelnicu, sivu plesan i niske temperature. Grozd je u proseku 650g. 7-8 kg po cokotu. Secer 11-12. Kiseline 7,5.

MOLDAVA

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Moldava je medjunarodni hibrid najomiljeniji među crnim sortama. Grozd je srednje rastresit, krupan, bobice su krupne, jajaste, tamnoplave boje. Imaju debelu pokozicu koja se lako odvaja od mesnato socne pulpe. Ukus grozdja je neutralan, osvezavajuci. Odlikuje se otpornoscu na vecinu prouzrokovaca bolesti. Uspesno se čuva u hladnjacama u duzim vremenskim periodima. Zahteva kratku i mesovitu rezidbu.

LASTA

Cokot je srednje bujnosti. Razvija veci broj zaperaka koje redovno treba uklanjati i prekracivati. List je petodelan. Grozd je srednje velicine, rastesit. Bobice su krupne, ovalne, ujednacene po velicini, zelenkasto-zute, cvrste, hrskave konzistencije.

KRALJICA

Sorta je madjarske selekcije nastala ukstanjem sorti kraljica elizabeta i Cabski biser. Bela stona sorta. Sazreva u prvoj polovini avgusta. List srednji i veliki trodelan ili petodelan otvoreno zelene boje. Sa vegetacijom krece u prvoj dekadi aprila. Srednje je bujna sorta. Grozd je krupan tezine od 500-700g. piramidalnog oblika. Zrna su krupna, okrugla i blago izduzena, hrskava ,izrazito zlatnozute boje i muskatne arome. Karakteristicna je i po tome da oblikuje grozdice i na zapercima koji su losijeg kvalieteta od glavnih. Obilno radja.

VIKTORIJA

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Viktorija je nastao u Rumuniji ukrštanjem sorata Cardinal i Afus Ali. Grozd je veliki piramidalan srednje zbijen, sa srednjom tezinom oko 600-700 gr., zrno je krupno, cilindricno elipticno, boje zelenozute, ukus neutralan. Pokozica je srednje debljine, meso hruskavo sa dve semenke, skladnog i ugodnog ukusa. Victoria je vrlo rodna stona sorta grožđa odlicno podnosi transport i manipulaciju, stoga je dobra za sve nacine proizvodnje.

MATILDA

Sorta je razvijena u Italiji ukrstanjem sorti Italija i Kardinal. Matilda je ranija sorta, koja daje lepe i pravilne grozdove. Bobe su aromaticne, socne, sitne do srednje velicine, duguljaste, pokozica debela, zeleno-zute boje. Grozd je velik, cesto sa dva krilca - prigrozdoma, masa grozda varira od 250-450-800g, ponekad se pojave grozdovi tezine i preko 2kg.

MISEL

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Misel Palijeri je kreirao M. Palieri u Velletri. Grozd je veliki, cilindrican piramidalan, dosta rastresit, srednje tezine 700 gr, zrno dosta veliko, ovalno ili pljosnato, srednje otporna sorta. Pokozica je crnoljubicaste boje. Meso ploda je socno. Ukus je sladak, neutralan, bez posebno izrazene arome.

DEMIR KAPIJA

Veoma rana sorta stvorena u Radmilovcu. Bobice su srednje velicine ili velike, okrugle sa pokozicom zuto-zelene boje. Grozd srednje velicine ili velik, valjkasto-kupastog oblika. Masa grozda varira od 120 do 290g. Prinosna je sorta, prinos varira od 10-15000kg/ha. Rezidba se izvodi mesovito lukovi se ostavljaju na 8-10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca. Prema gljivicnim bolestima srednje otporna. Sazreva sredinom jula.

AFUS-ALI

Cokot je jak. Grozd je vrlo krupan, izduzen, razgranat. Bobice su vrlo krupne, elipticne, zlatnozute boje. Pokozica debela, glatka, u pocetku zelene boje a u zrenju dobije zutu, boju cilibara. Kozica je debela, meso gusto, hrskavo. Neutralnog je mirisa. Zahteva dugačku ili mesovitu rezidbu.